Op 21 april bezocht Platform AgriFood Tech het hightech vollegrondsgroentebedrijf van Gert-Jan van Raaij. Deze ondernemende agrariër in Haps was tot vorig jaar een grote teler van biologische witlof in Europa, compleet met cellen en gerobotiseerde verwerkingslijn. ‘’Wij hadden een redelijk aandeel in de Europese markt maar zijn net op tijd gestopt. De markt is overspoeld. Tja, we telen hier bijna op de Duitse grens en kunnen voor Noordrijn-Westfalenzo local for local telen. Duitsers verkiezen echter 3G: Veredeld, Gegroeid en Geoogst in Duitsland. En ja, dan zie je dat Zuid-Duitse bio witlof zomaar 700 km reist naar Noord-Duitsland omdat de Duitsers willen eten uit eigen land.’’
Van Raaij heeft de witlof aan de wilgen gehangen en focust nu op de andere teelten voor diverse supermarkten in binnen- en buitenland. De geteelde sperziebonen worden verwerkt tot een consumentenklare verpakking. Uien en aardappelen verlaten het bedrijf voor de volgende schakel in de keten, bijvoorbeeld een frietfabriek.
Het Platform AgriFood Tech is onder de indruk van dit mooie high-tech bedrijf in onze regio. Van Raaij is ook qua machinepark een voorloper en een pionier. De teelten worden verzorgd door zes man personeel. Hij pioniert momenteel in pilots met camera gestuurde onkruidplukkers en investeert nu in een volautomatische biologische bonenverwerkingslijn in de voormalige, nog moderne witlofkwekerij.
Zelfvoorziening voedsel in het geding
,,We komen er nog aan dat er te weinig landbouwgrond is in Nederland. Nu is het zo dat 50% van wat we consumeren wordt geïmporteerd en 75% van wat we produceren wordt geëxporteerd. Ook is er heel veel doorvoer vanuit Rotterdam wat in die export wordt meegenomen.’’ Hij vindt platformlid Henny Swinkels aan zijn zijde. Swinkels: ‘’Wageningen heeft nu een berekening gedaan dat met de nieuwe regelgeving – inclusief teeltvrije zones langs akkerranden en de uitspoeling gevoelige gebieden in alle rivierdalen – we de komende 5 jaar tot 30 % van de landbouwgrond nodig hebben. Dit is all-in: inclusief woningbouw, natuurontwikkeling en andere areaalhonger. Dit zou kunnen betekenen dat we op korte termijn te weinig productieruimte hebben voor ons eigen voedsel, lees niet langer zelfvoorzienend kunnen zijn. Zeker in het licht van een geopolitieke Europese oorlog en de consequenties daarvan op voedselzekerheid.’’
Wilt u ook het Platform AgriFood Tech eens uitnodigen voor een bezoek, laat het ons weten via ruben@imagro.nl.