Bouw 1e groen gas installatie in Land van Cuijk

In Wilbertoord bouwt de ondernemersfamilie Smits een nieuwe fabriek voor groen gas, naast de bestaande biogasinstallatie. Hun ambitie is om – zonder geuroverlast - biogas naar 100 % groen gas op te werken en rechtstreeks op het gasnet te leveren. Dat kan al volgend jaar, na een vergunningentraject van acht jaar praten en schrijven. ,,Uiteindelijk willen we zoveel energie produceren dat geheel Land van Cuijk zelfvoorzienend is. In de verdere toekomst willen we hier een tankstation bouwen voor elektra, groen gas en groene waterstof’’, zegt Pieter Smits, die een toekomst ziet weggelegd als energie-boer. 

Onlangs bezocht de triple helix organisatie Platform AgriFood Tech Land van Cuijk het bedrijf van de familie Smits; het bedrijf Kwaliflex en Landgoed Princepeel. Kwaliflex richt zich op de recycling van humane voedingsstoffen richting diervoer en als energieke grondstof voor zuiveringsschappen en voor de eigen biogasinstallatie. Pieter Smits ziet een positieve toekomst weggelegd voor groen gas. ,,NOX (stikstofoxiden) mag je straks niet meer uitstoten in de stad. En de bijmengverplichting van 8 % groen gas is nog steeds niet haalbaar vanwege de beperkte productiecapaciteit.’’ Daarom bouwt hij nu een groen gas fabriek naast de bestaande locatie. Op de locatie waar nu nog stroom wordt opgewekt zal volgend jaar ook groen gas worden geleverd rechtstreeks op het aardgasnet. De ambitie in het Kabinetsakkoord is voor 2030 een gewenste capaciteit van 2 miljard kuub groen gas. ,,Anno 2022 wordt er nog geen 200 miljoen kuub geproduceerd, nog geen 10 %’’, zegt de jonge Pieter Smits, wiens vader, Teun Smits, eind dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen van ‘’Opmerkelijk Ondernemer’’, tijdens de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord-Limburg.
 
‘Geen geuroverlast en geen uitstoot, dat is ons streven’
De biogasinstallatie van de familie Smits produceert biogas en deze wordt gebruikt als brandstof in grote gasmotoren, welke op hun beurt een dynamo aandrijven. Zo wordt elektriciteit opgewekt welke nu rechtstreeks op het net wordt geleverd. De totale capaciteit is 7,4 megawatt, goed voor 25.000 huishoudens. De energie komt voort uit humane voedingsstoffen, biomassa niet zijnde “Food of Feed” en een energieke grondstofbron van 50.000 kuub mest. ,,Onze ambitie is om heel Land van Cuijk zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie.’’ Smits gaat nu een forse investering aan, voor de productie van groen gas en bouwt daarnaast dichte silo’s voor het effluent. Familie Smits wil er alles aan doen om emissies tot nul te reduceren. ,,Geen geuroverlast en geen uitstoot, dat is ons streven’’, zegt verantwoordelijke Pieter Smits.  

Kerncijfers

Renewables

  • 25.000 huishoudens energie
  • 200.000 Gigawatt joule warmte hergebruik
  • 2.500 ton bodemverbeteraar voor Franse wijngaarden
  • 4.000 ton Kunstmestvervanger

Toekomst 2023

  • 13.500.000 kuub groen gas 
  • 30.000 ton recycling food en feed waste
  • 15.000 ton vloeibare CO2                                               

CO2 rechten 
Regeren is vooruitzien. De familie Smits is zijn tijd ver vooruit. Al vrij snel na de bouw van de biogas installatie hebben de agrarische ondernemers uit Princepeel coöperatief met andere biogas installaties geïnvesteerd in een parallel traject om emissierechten voor CO2 verhandelbaar te maken. De biogas installatie in zijn geheel reduceert de uitstoot van broeikasgassen. De certificaten zijn onder andere geleverd aan Eindhoven Airport voor het compenseren van CO2.

Droge korrels voor Franse wijngaarden
Voor elke reststroom heeft Smits een goed afzetkanaal gevonden. De ingedroogde dikke fractie verkorrelt Pieter zelfstandig en deze zet hij af naar Franse wijnboeren. Over de discussie en efficiency, en daarmee de keuze tussen mono- en co-vergisting, is Pieter kraakhelder. “Op individuele kleinschaligere locaties is monovergisting goed toe te passen. In onze situatie is co-vergisting beter toepasbaar en duurzamer.” Bij de biogas installatie bestaat er een stringente ingangscontrole. Elke ton input wordt strikt gecontroleerd en geregistreerd, gewogen en bemonsterd. Pieter is zeer selectief op wat er in de biogas installatie gaat. ,,Bermgras willen we bijvoorbeeld niet gebruiken in verband met vervuiling door zwerfafval.’’ 

Van fossiel weg
Op Landgoed Princepeel heeft Smits, tevens akkerbouwer en varkenshouder, een leidingensysteem aangesloten naar de biogas installatie, om een deel van de dunne fractie (veel water en een laag mineralengehalte) zelf op de akkers te laten uitrijden. Dat scheelt veel trekker-transport en daarmee fossiele brandstoffen (diesel en CO2) omdat de trekkers niet meer naar de biogas installatie hoeven te rijden. Daarnaast is in dit leidingennetwerk tevens een elektraverbinding aangelegd zodat alle beregeningshaspels van het Landgoed Princepeel over zijn geschakeld van dieselmotoren naar elektromotoren. 10 % van de elektriciteitsproductie van de biogas installie heeft het Landgoed daarmee zelf in gebruik.
  
Toekomst voor groene waterstof
Pieter is van mening dat waterstof over een paar jaar de volgende stap is en dat waterstof de standaard wordt voor zwaar materieel. ,,Een brandstofcel heeft 0,3 bar nodig. Waterstof moet naar 700 bar om te kunnen verplaatsen als vloeibaar waterstof, dat willen we op termijn hier realiseren. Wij willen een oplossing bieden in de energietransitie. Er ligt een forse opgave voor ons en een enorme behoefte aan energie. Wij willen oplossingen bieden en geen probleem vormen. Dat betekent geen geur emissie en flinke investeringen, in de hoop dat dit op termijn rendeert.” Samen met onder andere de firma Laarakkers wordt gezocht naar goede oplossingen voor het gebruik van waterstof voor hun machinepark t.b.v.. sloop, grondstof recycling, grond- en gebiedsontwikkeling. 

Kunstmestvervanger
Bestaat er wel voldoende grondstof en is er voldoende meststof als basis-input? ,,In de regio zijn steeds minder varkenshouders, de mest zal wel ergens vandaan moeten komen. Wij willen verder ontwikkelen. Er komen minder dieren, zoveel is zeker, en tegelijk willen we onze output grondstofstromen opwaarderen naar kunstmestvervangers. Ook dat is een grote kans, aangezien de productie van kunstmest één van de grootste gasverslinders van Nederland is: ,,Wij kunnen hier circulaire kunstmest maken, en dat met veel mínder energie. De warmte van de motoren droogt de mest om er korrels van te maken. Het is ongelofelijk dat Brussel daar niet zwaarder op inzet. Momenteel moet kunstmest uit de hele wereld worden aangesleept, terwijl wij het hier kunnen up- en recyclen. En ja, dan hebben wij medestanders en hulp nodig voor het eerlijke positieve verhaal.’’ 

Iets nalaten voor een volgende generatie
Het Platform in de personen van Resi Bens, Berita Cornelissen, Maarten Jilisen, Anton de Weerd en Marty van Esch en Roger Engelberts is onder de indruk van de professionaliteit en het ondernemerschap wat achter deze ondernemers schuilt. ,,Probleemoplossend ondernemerschap en praktijk-onderzoekend boeren en handelen tegelijk’’, zijn antwoorden. ,,En GBV; Gezond Boeren Verstand’’, iets waar je heel ver mee kan komen zo blijkt bij deze rondgang. Op de vraag wat de grote reden is waarom familie Smits ondernemend zijn nek uitsteekt antwoord Pieter: ,,Ons levensdoel is iets nalaten voor de volgende generatie boeren-ondernemers hier op Landgoed Princepeel. Maar wel continu in ontwikkeling blijven, wij willen nieuwe perspectieven bieden ook voor de nieuwe generatie boeren.’’

Het Platform bezocht een prachtige onderneming van een ondernemende familie. Hoe mooi, drie weken later wordt Teun Smits tijdens de Ondernemersprijs Land van Cuijk & Noord Limburg in de bloemetjes gezet met het toekennen van de prijs van ‘’Opmerkelijk Ondernemer’’. Wat het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk betreft helemaal terecht.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Onze partners
logo partner
logo partner
logo partner
logo partner