Energie uit biomassa in het Land van Cuijk 

Land van Cuijk heeft een ambitie om een voortrekkersrol te spelen in de energietransitie. Momenteel vindt er binnen de gemeente een Europees onderzoek plaats ‘From agro-energy to green hydrogen’, uitgevoerd door vier studenten van verschillende Europese universiteiten. Associate professor Rob Bastiaans, gelieerd aan TU Eindhoven (TU/e), begeleidt hen hierbij. We gingen met Rob in gesprek over Energie uit biomassa in het Land van Cuijk.

Verbonden met de regio
Rob Bastiaans is associate professor combustion technology aan de TU/e.
Rob woont in Mill en deed zelf al een onderzoek naar biomassa in de nieuwe gemeente. Hij ziet veel kansen voor de nieuwe gemeente: ,,We kunnen met de huidige biomassa in het Land van Cuijk min of meer zelfvoorzienend zijn voor álle huishoudens én de industrie. Gemeente Land van Cuijk heeft daarin alles in zich om voorop te gaan in de energie-transitie. Ook van de gemeenteraad en B&W in Cuijk is de interesse gewekt: de motie Groen Gas is onlangs aangenomen in de gemeenteraad. De stap van groen gas naar waterstof wordt momenteel onderzocht door een groep internationale studenten.

Charm-EU
De vier internationale studenten binnen het onderzoek, Dominik Kulczyński (Polen), Rémi Tayon (Frankrijk), Lena Bettin (Duitsland) en Nicole Piazza (Italië), stellen de volgende vraag centraal in hun onderzoek:

‘’Hoe kan de conversie van agro-energie naar groene waterstof een bijdrage leveren aan de ambitie van de Gemeente Land van Cuijk om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn?’’ 

Dominik richt zich daarbij op het deelonderwerp ‘Vergunningen en regionaal beleid, stimuli, regels en procedures’, Lena onderzoekt de ‘sociale acceptatie’, Remi kijkt naar de vraag achter de vraag voor de ‘economische haalbaarheid en technologie’ en Nicola zet de schijnwerper op ‘mogelijkheden en benodigdheden’. Begeleider Rob Bastiaans: ,,De studenten nemen deel aan het zogenaamde CHARM-EU project, wat staat voor Challenge-Driven Accessible Research-based Mobile European University. Een Europese alliantie van de Universiteit van Barcelona, het Trinity College in Dublin, de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Mont-Pellier en de De Eotvos Lorand Universiteit in Budapest. De alliantie wordt mede gefinancierd door het EU Erasmus Programma. Het doel van de alliantie is om een nieuw Universiteitsmodel te ontwerpen als voorbeeld voor de rest van de wereld, en daarmee de kwaliteit te verbeteren, de internationale concurrentiekracht te versterken en een attractiever hoog niveau van onderwijs neer te zetten.’’ Het onderzoek van de studenten is in de afrondende fase. De rapportage zal binnenkort via AgriFood Tech gedeeld worden. 

Focus op groengas
De motie Groen Gas die door de gemeenteraad en B&W van de gemeente Land van Cuijk is ondertekend gaat enkel over vergisting van mest. ,,Hier hebben de studenten zich dus met name op gericht,” licht Rob toe. ,,Over groen gas is veel te doen. Minister Jetten heeft in het kabinetsakkoord de Nederlandse ambitie gesteld om in 2030 2 miljard kuub groen gas beschikbaar te hebben. Momenteel wordt nog geen 10% van die ambitie gehaald.”

Biomassa benutten
,,Er zijn echter meer wegen om output van de agrarische sector te benutten’’, vervolgt Bastiaans. Gezien zijn expertise – Bastiaans is geïnteresseerd in thermochemische conversie – ligt het volgens hem voor de hand om in het Land van Cuijk diepgravender onderzoek te doen. Meer specifiek kijkt Bastiaans naar lignocellulosische biomassa (het groene gedeelte, inclusief hout, red.) waarvan er in de regio grote stromen zijn die niet benut worden. Bastiaans: ,,De BECC-centrale in Cuijk gebruikt biomassa al wel op die manier, maar slechts voor een klein gedeelte. Ik heb persoonlijk een onderzoek gedaan naar de potentiële beschikbaarheid van biomassa en dus de hoeveelheid energie die op deze manier verkregen kan worden.” 

Enorm potentieel
Bastiaans is erg enthousiast over de conclusies die hij uit zijn onderzoek heeft kunnen trekken: ,,Hoewel het gebaseerd is op een beperkte hoeveelheid gegevens, zijn die gegevens betrouwbaar en kunnen zij als een goede referentie dienen. En wat blijkt? We hebben een enorm potentieel te pakken in de hoeveelheid biomassa in Land van Cuijk. Bovendien bestaan er efficiënte technologieën om deze energiebron om te zetten in de gewenste vorm, hetzij stroom (elektriciteit), hetzij warmte. Echte applicaties zijn nog wat spaarzaam maar gaan groeien onder het huidige hoge waterstof momentum wereldwijd. Waar ik van sta te kijken is het volgende: Het Land van Cuijk kan met de huidige biomassa ongeveer zelfvoorzienend zijn in energie voor alle huishoudens én we kunnen ook alle industriële activiteiten bedienen. Om dat te bereiken moet biomassa wel betrokken worden bij mestvergisting.”
    
Energieregio
Er is maar één weg naar voren, dat is de duurzame weg. Het Land van Cuijk kan een zelfvoorzienende energieregio worden op basis van zijn agro-voedingssector. Toegevoegde literatuur zou gebruikt kunnen worden om implementatie naar een hoger niveau te brengen.  ,,Ik zag het als mijn taak om dit potentieel bloot te leggen, maar nu begint het échte werk pas: het daadwerkelijk vrijmaken van dit potentieel door het te gebruiken!”

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Rob Bastiaans via R.J.M.Bastiaans@tue.nl 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Onze partners
logo partner
logo partner
logo partner
logo partner